Værd at vide om overfladebehandling af stål

Når man taler om overfladebehandling af stål, taler man om det, der kaldes korrosionsbeskyttelse. Korrosion er det, som vi til hverdag omtaler som rust. Og i industriens kredse siger man, at korrosion er den største industri i verden – forstået på den måde, at der holdes mange mennesker i gang alene med at bekæmpe fænomenet.

Det er særligt det stål, som står udendørs, som med tiden kan mærke, hvordan det er blevet nedbrudt af naturens elementer, såsom kuldioxid, syre fra regnvejr m.m.

Men hvad stiller man op?

Industrilakering beskytter stålet

For at undgå, at ens stålelementer begynder at ruste, kan man behandle dem med en industrilakering. Det kan du læse mere om her.

Ved en industrilakering gør man det, at man først rengøre elementet ved at udsætte det for en højtryksrensning og en efterfølgende sandblæsning. Rengøring er af en meget vigtig karakter, da det har indflydelse på, hvor længe den efterfølgende metallisering vil holde – altså behandlings forventede levetid.

Netop metalliseringen er en proces, hvor store emner, der ikke kan dyppes i eksempelvis et kar, tilføres et lag maling ovenpå en metallisering, hvor emnet har fået smelter den metaltråd, som bruges til processen.

For at resultatet skal blive rigtig godt, stilles der ofte krav til materialets ruhedsgrad. Et metalliseringslag med mere ru overflade er bedre til næste skridt i forløbet, hvilket typisk er at der skal males. Ved maling er der normalt tale om, at emnet får en slags coating, som typisk består af akryl, epoxy eller polyurethan.

Generelt er det anbefalet, at du forhører dig hos en ekspert i forhold til det emne, som du ønsker at få behandlet. Det skyldes, at der kan være forskel på, hvad der er at anbefale, afhængigt af det miljø, som elementet skal bruges i. Nogle miljøer stiller langt større krav til industrilakeringen, hvis der forventes en lang levetid på det. Spørg derfor eksperten.