Gør din bolig grønnest mulig

Dette indhold er sponsoreret.

Vi skal alle gøre vores for at holde kloden beboelig for vores børn, børnebørn, oldebørn og … Hvad er dog de smarteste og grønneste tiltag, du kan foretage i din bolig? Det er ikke altid ligetil, der skal tages flere forskellige faktorer in mente. At skifte over til el har f.eks. store udfordringer, når el ikke udelukkende kommer fra vedvarende energikilder som vind og sol – langt fra. Gas er f.eks. en vinder både til komfuret, men også til fyret, der varmer boligen op. Og netop varmen kan din bolig også holde bedre på, hvilket vil give dig mindre behov for den store varmeregning.

Gas kan være den grønneste løsning

Vi har allerede indkredset det. Hvor får du din varme fra? Alle danske hjem har en varmeregning og et varmeforbrug. Det varmeforbrug har en stor vægt af dit klimaaftryk. Hvor du får din varme fra er altså et meget relevant spørgsmål, når du vil have en grønnere bolig. Den grønne bolig kommer ikke nødvendigvis med el, hvis den el, du bruger, ikke er grøn – ikke er fra vind eller sol. Du kan undersøge sagen ved at besøge dit varmeselskabs hjemmeside og se, hvor din varme kommer fra.

Du kunne måske blive overrasket og måske fristet til at skifte. Et skift kunne være til naturgas. Naturgas kommer fra undergrunden, og naturgas i Danmark kommer gerne fra Østersøen. Du kan tjekke gaspriser her, hvis du skulle være interesseret. Et skift i din opvarmning i huset har selvfølgelig en omkostning. Hvis du skal skifte dit oliefyr ud med et gasfyr f.eks. Omkostningen skal du se som en investering. Dit årlige varmeforbrug vil falde, når du får skiftet oliefyret ud med et gasfyr. Undersøg sagen for din egen pengepungs og klimaets skyld.

Bedre isolering giver et mindre strømforbrug

Endnu en gang varmeregningen – er du godt isoleret? Hvor god en aftale du end måtte have med dit varmeselskab, så har det dog en kæmpe ulempe, hvis varmen bare fiser ud gennem sprækkerne. Det kan være, dine vinduer skal skiftes. Det kan være en ny gang isolering eller noget tredje, der giver jer en øget isolering. Du kan forhøre dig ved et tømrerfirma, hvad de tænker, du skal gøre. Er du i tvivl om, hvor godt isoleret din bolig er, så skriv boligens størrelse og varmeregning på nettet, det vil vise dig, hvor du er i forhold til gennemsnittet.

Kig i køleskabet og i garagen

Bilen i garagen og transport generelt har også en kæmpe vægt, når du skal forholde dig til dit klimaaftryk. Flyrejser, færgeture og en dyr benzinbil er selvfølgelig ikke et godt udgangspunkt. Elbilen er dog heller ikke per automatik den bedste løsning på nuværende tidspunkt, men en god, ny bil, som kører langt på literen, er måske et ganske klogt bud.

Det sidste sted, du skal kigge for at gøre boligen grønnere, er et mere generelt råd. At leve grønt handler om indstilling, det handler om de daglige valg, vi træffer i hverdagen. Hvad er det for nogle produkter, vi har i køleskabet, hvor god er vaskemaskinens elforbrug, og husker du at slukke lyset? De små ting tæller i klimaregnskabet, og indstillingen til det er første skridt.