Sådan sliber du din bordplade, så den bliver som ny

Alle bordplader i træ, vil med tiden komme til at se triste og trætte ud. På et køkkenbord giver vand fra håndvasken nogle udfordringer, ligesom aftørringer på spisebordet også påvirker bordpladen. Heldigvis er en bordplade i træ ret medgørlig, og er faktisk utrolig nem at shiny op igen. Der er ingen grund til at skifte bordpladen ud, for med få timers arbejde, kan du få den til at se ud som ny. Det kræver blot det rigtige værktøj og en god gang olie.

Slib din bordplade ny igen

Inden du går i gang med at slibe din bordplade, skal du vurdere, om det kan gøres i hånden med sandpapir, eller om det kræver et elektrisk værktøj. Er arealet stort eller meget slidt, er det en stor fordel at bruge et el-værktøj som en rystepudser, der langt hurtigere vil klare arbejdet. Sådan en kan du få i en værktøjsbutik. Start med korn 80 eller 120, alt efter hvor slidt bordpladen er og brug løst sandpapir til de steder, hvor maskinen ikke kan komme til. Afslut med en finslibning med korn 240. Sørg for at bordpladen er rengjort inden du går igang, så du sliber på en ren overflade. Slib altid i årernes retning. 

Giv bordpladen olie, som beskytter og gør den modstandsdygtig

Når slibearbejdet er veloverstået, skal bordpladen igen tørres efter, så alt støv er væk. Herefter skal bordpladen have olie, som du polerer ned i bordpladen. Der findes flere forskellige bordpladeolier på markedet, og du kan både få dem neutrale og med pigmenter. Er træet af en mørk type, bør du vælge olie med sort pigment, så den flotte dybe farve bevares. Når du har fået olien godt fordelt og masseret ned på hele overfladen, lader du den trække 10 minutters tid. Overskydende olie kan herefter tørres væk med en klud, og du vil nu stå tilbage med en smuk bordplade, der fremstår helt som ny.