Hvornår skal man have fat i en autoriseret VVS installatør?

Står du og skal bruge en VVS installatør eller er du i tvivl om du kan klare opgaven selv. Så se denne guide til hvad du skal tænke på, når du skal have lavet VVS arbejde.

VVS er ikke bare VVS

VVS arbejde er mange ting. Tidligere forstod man VVS som en betegnelse for vand, varme og sanitet. I dag forstår man det som en forkortelse for ventilation, varme og sanitetsteknik.

 

Har du f. eks. brug for hjælp til installationer i dit køkken, bad eller bryggers, så er det en VVS installatør, du skal have fat i. Det samme gælder, hvis du skal have udskiftet eller repareret en varmepumpe, et oliefyr eller anden type opvarmning, herunder også radiatorer og termostater. VVS installatøren kan hjælpe dig med det hele. 

Ønsker du at installere solceller eller på anden måde opnå en besparelse på din varmeregning, så kan du med fordel tale med en VVS installatør om det.

Ventilation og luftsystemer hører også til VVS arbejdet. Du vil måske gerne have rådgivning omkring energioptimering for at spare på elregningen, hvilket jo virkelig er relevant i disse tider, hvor elpriserne er tårnhøje, eller måske vil du gerne have bedre luftskifte i dine rum. 

Alt det kan en autoriseret VVS installatør hjælpe dig med.

Hvilken VVS installatør skal jeg vælge til arbejdet?

Måske bor du i Køge eller et andet sted. Uanset i hvilket område du bor, vil det altid være muligt at finde en dygtig, erfaren VVS-installatør, og det er vigtigt, hvis du vil være sikker på, at arbejdet udføres med kvalitet. Det er jo ikke altid, at pris og kvalitet hænger sammen, så pas på, hvem du vælger. En høj pris er ikke en garanti for en god kvalitet, men du kan sagtens være heldig at få en god, fair pris af en dygtig VVS installatør. Vælg en installatør, som er VE-godkendt og medlem af garantiordningen Tekniq, som er din garanti som kunde for sikkerhed, kvalitet og tryghed. Tjek evt. firmaernes hjemmesider og se, hvad deres kunder siger om dem I Køge eller den by du bor i.

Må jeg selv udføre arbejdet?

De fleste installationer må kun udføres af autoriserede VVS installatører. Det gælder bl.a. for installationer til afløb, vand og gas. Er dine vandrør installeret forkert, kan du risikere, at dit drikkevand blandes med spildevand og derved bliver forurenet. Er en installation til gas ikke installeret korrekt, kan det betyde en alvorlig risiko for brandfare.

Inden for VVS er der derfor meget få ting, man selv som privatperson må rode med. Hvis du selv installerer/reparerer dit køkken, armatur og vask, kræver det virkelig, at du har hænderne skruet rigtigt på og ved, hvad du laver. Der er f. eks. regler for afspærringsventiler på rør, så man ikke risikerer en vandskade. Derfor kan det nemt gå galt, hvis du ikke har ordentlig forstand på det, og det kan ende med at blive meget dyrere i sidste ende. En anden vigtig ting er også, om din hjemforsikring dækker, hvis du selv har repareret eller installeret. Det er værd at sikre sig, før man selv går i gang. Det er klart, at hvis det bare er et spørgsmål om, at din vandhane drypper, så kan du måske bare selv skifte pakningen, hvis du ved, hvordan man gør. 

Er toilettet stoppet, så kan du jo også forsøge at klare det selv ved hjælp af en svupper, inden du kontakter et VVSfirma. 

Er det imidlertid ikke kun en lille ting, så kan det klart anbefales at kontakte en autoriseret VVS installatør.