Hvad er en dyksav?

dyksav_carlras_sav_mand

En dyksave bruges, når du arbejder med træ. Det kan være forskellige slags træ og den kan også skære i spånplader. Den bruges til, at du kan være sikker på, at du skærer helt lige, samtidig med at du kan starte dit snit der, hvor du har brug for at starte det. Du kan også nøjes med kun at skære delvist gennem træ, hvis du har brug for det.

Kan en rundsav bruges som dyksav?

Mange betragter en dyksav som en opgradering af rundsaven. Med en dyksav kan du nemlig lave ekstremt præcise snit, og da den er forsynet med en skinne, kan du nemt se hvor du skærer. Generelt kan man sige at det går meget hurtigere med dyksaven. Bruger du en rundsav skal du nemlig føre saven langs et såkaldt land, som fx et bræt, for at skære lige, hvilket betyder at du skal måle og markere afstanden fra midten af klingen og ud til sålens kant. Du har også mulighed for at indstille din dyksav, så du kan skære i hældninger. Det er især det med, at den kan skære i hældninger ned til 45 grader og den kan starte sit snit der, hvor du har brug for det, som adskiller en dyksav for en rundsav.

Hvilken dyksav skal du vælge?

Det er svært at svare på. Der sker nemlig hele tiden en rivende udvikling indenfor markedet for elværktøj. Med det sagt er der nogle generelle retningslinjer som er gode at have med i baghovedet. En god dyksav har sideudkast som kaster støv og savsmuld ud til siden (hvis det kommer i skinnen, sætter saven sig nemlig fast). Det er klart en fordel hvis sideudkastet kan tilsluttes en værkstedsstøvsuger, så du slipper for at skulle gøre rent bagefter.

Dyksav med batteri eller ledning?

Skal du vælge en dyksav med batteri eller ledning? Det kommer meget an på hvad du foretrækker. Mange vælger i dag en batteridrevet dyksav da den giver masser af fleksibilitet. Du behøver altså ikke bekymre dig for at du kommer til at skære ledningen over, og det er heller ikke nødvendigt at være i nærheden af en stikkontakt.