Fliseskæreren – vejen til flotte fliser

fliseskaerer-carl-ras

Skal du sætte fliser op i et køkken eller på et badeværelse, eller lægge klinker på gulvet i et bryggers, så skal du være yderst heldig, hvis du slipper for at dele nogle af dem. Og selv om fliseskæreren godt nok støjer pænt meget, når den skærer, så er den utvivlsomt en god makker, når du skal sætte fliser op. Du kan arbejde med manuel fliseskærer, men kan også bruge den elektriske, der koster mere, men som så til gengæld også kan en del mere, fx skære i hårdtbrændte klinker eller skære fliser i 45 graders vinkel.

For at den nyligt flisebelagt rum ser ud som om en professionel havde været på arbejde, det afhænger af et præcist snit på. Dette lykkes kun, hvis du har det rigtige værktøj til skæring af fliser. I princippet har du valget mellem håndbetjente, manuelle fliser og elektriske varianter. Hvis du ofte ønsker at lægge fliser og skære, bør du overveje at købe en elektrisk maskine, mens tilstrækkelig til en gang brug af en håndbetjent udgave. Men også flisens tilstand har indflydelse på hvilket værktøj der er mest egnet.

 

MANUEL FLISESKÆRER ELLER ELEKTRISK FLISESKÆRER

Der findes to former for fliseskærer. Den manuelle og den elektriske fliseskærer. Den manuelle er billig og fin til at lave helt almindelige snit, hvis du for eksempel skal dele en flise. Den elektriske fliseskærer koster en del mere, men skal du for eksempel skære i hårdtbrændte klinker eller fliser i 45 graders vinkler, er det den elektriske fliseskærer, du skal bruge.

Køber du en elektrisk fliseskærer, har du mulighed for selv at bestemme, hvilken klinge der skal sidde på maskinen. Som tommelfingerregel er den medfølgende klinge aldrig særlig god, og det gælder for det meste værktøj. Derfor er det ofte en god idé at opgradere til en bedre klinge, i hvert fald hvis du skal bruge maskinen meget. Det kan ikke undgås, at klingerne, både på manuelle og elektriske fliseskærere, bliver slidt med tiden. Tjek derfor, at du kan udskifte med nye klinger, inden du køber fliseskæreren.