Bore i beton

Skal du bore i beton? Denne artikel giver dig tips og viden som kan være godt at kende, når du planerer at bore i beton. Det er ikke ualmindeligt, at en væghylde, et tungt spejl eller et vægur falder ned på gulvet fordi at den som har boret, har boret forkert.

Hvis det bliver rigtig slemt, kan både genstande og mennesker tage skade. Gamle fine arvestykker eller andre værdifulde skatte kan gå tabt. Mennesker og kæledyr kan få skader, der både gør ondt og måske skal behandles. Derfor er det vigtigt at du borer korrekt og tænker dig om, før du begynder at bore i beton på egen hånd.

Vores vægge fra før til nu

Boring og fastgørelse til betonvægge var ikke så almindeligt før, i de gode gamle dage havde man ikke de største problemer med at få sine hylder eller malerier fast på væggen, da mange vægge var opbygget af træ eller træpaneler.

Anderledes ser det ud i dag, hvor vægge ofte er lavet af beton. Du kommer derfor ikke langt med hamre og søm. I sådanne betonvægge skal du derfor først bore, og derefter bruge plug og skru. Hvis du er i tvivl om du selv kan klare opgaven, så er de bedre at anmode om hjælp, fremfor at tage en unødvendig risiko.

Håndværkere som kan bore i beton, er f.eks. Københavns Hul- og diamantboring, de kan både bore i beton og i andre hårdføre materialer, som tegl og sten, med diamantbor. Du kan f.eks. kontakte dem hvis du har brug for hjælp med at bore i beton i Storkøbenhavn.

Hvis de er tale om et lille hul som skal bores, så er det måske ikke nødvendigt at tale kontakt til det store borer-selskab. Her kan du måske spørge den lokale tømrer eller murer i stedet for, hvis de kan hjælpe med en lille, borer opgave.

Hvad ellers der er værd at vide om at bore i beton

Indendørs i et tørt miljø skal du bruge plugs og skrue som er tilpasset indendørs brug. Udendørs og i fugtige omgivelser skal du bruge beslag som er tilpasset udendørs klima. Det er som regel godt at undgå plastik i områder som kan blive udsat for varme. Plasten kan tørre og derefter løsne. Letbeton er meget mere porøs end beton og kræver en anden form for fastgørelsesteknik.

Pas på kabler og ledninger i væggen

Før du begynder at bore, skal du altid kontrollere, at der ikke er kabler, vandrør osv. ved det sted, hvor du skal bore. Med en multidetektor kan du relativt nemt lokalisere rør, metal og andre el-installationer. Du kan købe en multidetektor i din lokale byggehandel.