Bliv klogere på skruestikken som værktøj

vaerktoej-paa-bord-carl-ras-skruestik

En skruestik er et redskab, der er beregnet til at fastholde et emne eller flere emner. En skruestik består helt simpelt af to kæber, også kaldet bakker, som kan skrues ind mod hinanden ved hjælp af en skrue. Oftest monteres den på et værkstedsbord. Dette kan umiddelbart minde meget om høvlebænkens mulighed for fastholdelse af forskellige elementer under arbejdsopgaver såsom savning og lignende.

Skruestikken – et vigtigt værktøj i værkstedet

En god skruestik er noget af det vigtigste i et veludstyret værksted. Skruestikken kan bruges til utallige formål, og det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvad skruestikken kan bruges og anvendes til. Skal du for eksempel, ligesom jeg, save dele af en træplade, så er skruestikken behjælpelig, da den kan holde træpladen helt fast. Så kan du arbejde uden problemer, og få arbejdet gjort på let vis.

Hvilke typer skruestik findes der?

Der findes mange forskellige typer skruestik på markedet, alt afhængig af hvad du skal bruge det til, og hvad dine behov er. Der findes både maskinskruestik, rørskruestik, parallelskruestik og bænkskruestik og en masse andre:

  • Maskinskruestikket er især velegnet til at holde emnet fast, når du skal bruge en søjleboremaskine eller fræsemaskine. Maskinskruestikket kan bruges ved opspændingsopgaver i både vandret og lodret position, og er derfor en alsidig skruestik, der er behjælpelig til et hav af opgaver.
  • Rørskruestik er, som navnet insinuerer, beregnet til at fastholde rør. Rørskruestikken en er designet således, at den holder på rør langt bedre end eksempelvis en almindelig skruestik. Skal du have fastholdt et rør, er rørskruestikken derfor at foretrække frem for den almindelige skruestik. Det er et tydeligt eksempel på, at hvad end du skal bruge skruestikken til, har betydning for, hvilken type skruestik du skal vælge.
  • Parallelskruestikken er det mest almindelige skruestik, der findes på markedet. Den klarer et hav af opgaver, når det kommer til fastholdelse af emner, der skal saves eller lignende. Parallelskruestikken består af et par støbejernskæber eller bakker, som de også kaldes, der typisk bevæger sig parallelt fra eller mod hverandre.
  • Bænkskruestikken er noget kraftigere i udførelsen end parallelskruestikken. Kæberne er hængslet forneden i to lange ”ben”, hvoraf det ene er fastgjort til filebænken. Bakkerne bevæger sig ved hjælp af en spindel, der spændes med en spændebind.
  • Kraftig skruestik med ambolt. Denne type skruestik er udformet som en ambolt. Ambolten har en stor og god arbejdsflade, der sikrer god udførsel af arbejdet.

Du kan også få små håndskruestikker, der ikke kan fastgøres til noget, men som derimod holdes i hånden og spændes ved hjælp af en vingemøtrik. Små håndskruestikker anvendes primært til at fastholde småting såsom små jern, som skal slibes. Er du til en mere fleksibel løsning, der sikrer langt mere bevægelsesfrihed, skal du dog vælge en af de andre typer skruestikker, hvor du nemt kan få fastholdt emner og stadig har begge hænder til rådighed.