5 gode gulvtyper til dit køkken

Dit valg af køkkengulv har en stor betydning for dit køkken. Det skal nemlig kunne holde til lidt af hvert samtidig med at det skal passe æstetisk ind i dit hjem. Det skal altså både være funktionelt og pænt. Vi har her samlet 5 gulvtyper, som egner sig godt til dit køkken.

New Yorker gulv

Et New Yorker gulv, også kaldet et designgulv, er et cementbaseret gulv, som giver rummet et minimalistisk look. Det kan enten udføres med et råt eller klassisk look, mat, halvmat eller højglans finish og kan laves i mange forskellige farver, så du kan få nogle flotte, moderne gulve, der passer ind i den øvrige indretning. Designgulvet er kendt for sin exceptionelle slidstyrke. Det kan holde til lidt af hvert, og det er derfor et godt valg til opholdsrum, både privat og erhverv. En kæmpe fordel ved et designgulv er også, at det kan lægges oven på eksisterende gulve, som f.eks. trægulve, beton eller klinker, og de egner sig også meget godt til vådrum. Et designgulv er derudover også kendt for sin rengøringsvenlige overflade. Det er nemlig fugefrit, så det kan nemt rengøres med vand og sæbe.

Epoxygulv

Epoxy er en maling af kunstharpiks, som kan komme på alt fra trægulv til beton. Det er mest kendt fra hospitaler og parkeringskældre på grund af dens slidstyrke. Epoxy gør nemlig gulvet meget hårdt, slidstærkt og samtidig helt glat. Epoxy kan fås i et væld af flotte farver og strukturer, så du kan finde en løsning, der passer ind i den øvrige indretning. Det har heller ingen fuger, hvor der kan sætte sig en masse fugt og snavs – og så trænger der hverken mad eller væske ned i overfladen. Det er derfor også et gulv, der er nemt at rengøre med blot vand og sæbe.

Natursten

Natursten er smukke og giver en mere levende overflade – især fordi hver enkelt sten er unik. Det giver et fantastisk farvespil med naturlige mønstre, som du ikke kan få med andre materialer. Natursten findes i mange forskellige varianter og farver. De mest almindelige er dog skifer, granit og marmor. Natursten er meget slidstærke, men de kalkholdige sten kan ikke tåle syre og kræver derfor lidt ekstra kærlighed for at holde dem pæne. Hvis du spilder, kan du dog nemt lige vaske gulvet rent med en opvredet klud og lidt sæbevand. Når du vælger natursten, skal det dog lige nævnes, at det kan få negative konsekvenser for akustikken i rummet. Det er derfor vigtigt, at du kompenserer andre steder i rummet med bløde materialer.

Træ

Trægulve er meget smukke, og det er også kendt for at være behagelige at gå på – både med sko, strømpefødder og bare fødder. Træ er også et blødt materiale og bidrager derfor positivt til akustikken i rummet – men det betyder også, at der nemt kan komme mærker eller hak i gulvet, hvis du f.eks. taber noget på det. Et trægulv kræver en del vedligeholdelse, bl.a. behandling med lak eller olie. Hvis du vælger en lakbehandling, bliver overfladen lukket og rengøringen bliver nem. Træet mister dog med en lakbehandling det meste af din naturlige skønhed og overfladen bliver generelt mere modtagelig over for ridser – og her er en afslibning eneste mulighed for at gøre gulvet flot igen. Hvis du vælger en oliebehandling, er vedligeholdelsen mere krævende. Det kræver bl.a. en ugentlig gulvvask med sæbe samt en årlig oliebehandling. Et oliebehandlet gulv er mere modstandsdygtigt over for ridser og trykmærker – og det gør det også nemmere, da afslibningen så kan holdes lokalt til småpletter eller lignende.

Klinker

Klinker er ikke kun et populært vælg til badeværelset, men i høj grad også til køkkenet, og det er der mange gode grunde til. Klinker er nemlig meget hårdføre, nemme at vedligeholde og findes i mange forskellige farver, mønstre og størrelser. Du kan derfor lavet et helt unikt design. De mest almindelige klinker til køkkenet er de keramiske, fordi de kan tåle alle former for rengøring. En ulempe ved klinker er dog den hårde overflade, som kan være mindre behagelig at gå på og samtidig også forringe akustikken i rummet. Du bør derfor vælge bløde materialer andre steder i rummet, hvis du vælger et klinkegulv. Fugerne kan også være et problem. De kan f.eks. sarte over for syreholdige rengøringsmidler, og hvis de er lyse, kan de være næsten umulige at holde rene- Det kan derfor være en god idé at mindske antallet af fuger ved at gå efter store gulvklinker og holde fugerne meget smalle.