Bliver du generet af dyr på loftet?

I denne tid, hvor vi tilbringer meget tid derhjemme, kan det være, at du har oplevet larm og måske endda mærkelige lugte i hjemmet. Det kan faktisk betyde, at du har besøg af uønskede gæster på loftet. Der kan enten være tale om rotter, mus, mår eller flagermus, som søger læ for vinteren på dit loft. Men hvilke dyr har du besøg af? Vi beskriver her de typiske tegn på de fire skadedyr, som du kan have besøg af.

Rotter

Rotter efterlader mange spor rundt omkring. De vil bl.a. efterlade fedtede spor på deres faste ruter, rotteekskrementer over det hele samt gnavemærker i bl.a. plastik, pap, mad eller andet. Du vil derudover også opleve larm i form af kradse- og pivelyde og naturligvis den forfærdelige stank, som rotterne efterlader med deres ekskrementer. Rotter elsker også at gnave og tygge i alt, de kan komme i nærheden af. Hvis du har besøg af rotter, vil du helt sikkert kunne finde gnavemærker i bl.a. inventar, isolering og andre materialer. I værste fald kan rotter udgøre en brandfare på grund af deres gnaveri – og rotter udgør også en ret alvorlig sundhedsrisiko, idet de kan bære på op til 55 forskellige sygdomme, som kan gøre os sengeliggende.

Mus

Musen efterlader mange af de samme spor som rotter i forhold af gnavemærker i diverse ting samt museekskrementer. Mus er gode til at fordærve fødevarer med bl.a. urin og ekskrementer, så når du oplever at der har været en mus på besøg, bør du smide disse fødevarer ud med det samme. Mus elsker – ligesom rotter – at gnave i alt, hvad de kan komme i nærheden af, så du vil helt sikkert lægge mærke til gnavemærker i diverse ting rundt omkring i boligen.

Mår

Måren er en meget larmende gæst – især i de mørke timer – og du vil derfor ikke være i tvivl, når du har uønsket besøg af mår. Måren kan også godt lide at markere sit territorie med både urin og døde dyr, og du vil derfor kunne forvente en forfærdelig lugt både fra ekskrementer samt knogle- og kadaverrester fra diverse fugle. Lugten bliver kun mere og mere kraftig, jo flere mår, der er tale om, indtil stanken på et tidspunkt bliver helt uudholdelig. Det er derfor vigtigt at du får gjort noget ved problemet så hurtigt som overhovedet muligt.

Flagermus

Flagermus gnaver ikke i isolation og træværk, som rotter og mus gør – men opholder sig blot i allerede eksisterende hulrum. Du ved, at du har besøg af flagermus, når du kan høre puslen fra mure og lofter, især i skumringen. Flagermus er nemlig aktive om natten, hvor de søger efter føde. Det gør de ved hjælp af ultralydsskrig. Du vil nok ikke lægge mærke til, når du kun har én eller to, men flagermus er flokdyr, så jo flere du får, jo mere larm, vil du opleve. Derudover vil du uden tvivl også lægge mærke til ekskrementerne, som flagermus efterlader overalt. De efterlader en forfærdelig stank, som faktisk også tiltrækker væggelus – og det er derfor ikke en gæst, du gerne vil have en besøg af.

Uanset om du har besøg af rotter, mus, mår eller flagermus, så findes der en nem løsning at slippe af med alle disse dyr på loftet. Du skal blot investere i Gnaversirenen. Den udsender en højfrekvent lyd, som skræmmer skadedyrene væk og sørger samtidig for at de heller ikke kommer tilbage. Det er den mest effektive måde at slippe af med skadedyrene på.