Guide til montering af nye vinduer

Er du gør-det-selv-typen, og har du mod på at udskifte dine gamle vinduer selv? Så er det bare med at springe ud i projektet og glæde dig til det endelige resultat. Du kan nemlig sagtens selv bestille nye vinduer og montere dem. Det eneste, som projektet kræver, er nogle få redskaber og værktøjer, hvoraf du sikkert allerede ligger inde med de fleste af dem, og så naturligvis tiden og lysten til at begive dig ud i den spændende opgave. Du kan læse med her og få en nem og overskuelig guide til montering af nye vinduer.

Inden montering af vinduer

Inden du kan gå i gang med montering af dine nye vinduer, er der et par arbejdsgange, som du skal have styr på. Du skal først og fremmest have lavet dig et overblik over hvor mange af dine gamle vinduer, som du ønsker at udskifte. Dernæst skal du i gang med at opmåle de vinduer, som du vil have udskiftet. Det er en vigtig, men overkommelig proces. Du finder en nem og overskuelig opmålingsguide her på EIKO, så du sikrer dig en korrekt og præcis opmåling.

Når der er overblik over antal nye vinduer og deres præcise mål, skal du have fundet de vinduestyper, som falder i din smag, og som dækker dine behov i forhold til funktionalitet. Der findes i dag et utal af forskellige vinduestyper med vidtrækkende designs og praktiske funktioner, så det er bare at gå på jagt enten i byggemarkeder eller på netbutikker.

Når du har fået leveret dine nye vinduer, bør du tjekke dem for eventuelle skader, som kan være påført under leverancen. Det er også en god ide at tjekke, at vinduernes mål stemmer overens med den ordre, som du har afsendt.

Hvilke værktøjer skal du bruge til monteringen?

Det gør monteringen lettere og mere overskuelig, hvis du på forhånd har lagt det værktøj frem, som du skal bruge under isætningen af vinduerne. Her er en oversigt over det værktøj, som er fornuftigt at have ved din side undervejs:

  • Slagboremaskine eller borehammer med langt murbor.
  • Skruemaskine med bits til træbor og karmskruer.
  • Fugepistol med fugemasse.
  • Tommestok og vaterpas.
  • Afstandsklodser og kiler.
  • Bagstop og isolering.

Sådan fjerner du de gamle vinduer

Først skal du fjerne fugen omkring vinduet og herefter fjerne skruerne, som holder vinduet på plads. Når det er fjernet, kan vinduet løftes ud. Bagefter er det vigtigt, at du får fjernet alt puds og efterladt fuge fra hullet i muren, hvor det gamle vindue sad placeret. Nu er du klar til at montere de nye vinduer.

Isætning af nye vinduer

Inden du isætter de nye vinduer, bør du lige undersøge, om bundkarmen er i vater. Hvis ikke fundamentet for vinduerne står i vater, kommer det nemlig tydeligt til udtryk i det færdige resultat.

For at sikre dig at afstanden mellem muren og vindueskarmen er ens hele vinduet rundt, kan du begynde med at sætte vinduet fast med kiler. Som udgangspunkt bør karmen være isat omkring tre til fem cm fra forkanten af muren.

Inden du går videre, bør du først lige kontrollere, at vinduet åbner og lukker, som det skal. Herefter kan du skrue de to øverste vindueshjørner fast. For at kunne udføre denne proces vil du skulle bore for, så skruerne kan fæstnes i karmen. Du skal starte med at bruge et træbor, som du kan bore igennem karmen med. Herefter skal du i gang med enten en borehammer eller en slagboremaskine, så du kan bore ind i muren.

Når du har monteret vinduesrammen med alle nødvendige skruer, kan du udfylde hulrummet mellem mur og karm med isoleringsmateriale. Det er vigtigt at være opmærksom på, at du ikke fylder isoleringsmaterialet for tæt i, da dette kan forringe isoleringsevnen. Som det allersidste skal fugen påføres. Du kan her bruge både byggefuge eller vinduesfuge.

Nu er projektet fuldført, og du kan nyde det nye flotte ydre på dit hus. En anden god ting, som du kan glæde dig over, er, at du ved at udføre monteringsopgaven selv har sparet en masse penge. Professionel montering af vinduer kan nemlig koste alt fra 2.500 kr. til 7.000 kr. per vindue, så du kan hurtigt selv regne ud, hvad du har sparet ved selv at klare opgaven.