Skifte sikring – en elektrikers guide

Er strømmen gået? Skyldes det en sikring som går eller et HFI-relæ som slår fra? Årsagen til hvorfor du oplever problemer med strøm eller din el-tavle kan være mange. Det er dog nogle ting du kan prøve selv for at løse problemet med strømsvigt, før du ringer til en akut elektriker.

Døgnvagt.dk er ikke kun en portal som skriver forskellige guides på internet. De har også håndværkere så som låsesmede og elektriker med autorisation tilknyttet. Derfor kan du ringe til dem hvis du har brug for en elektriker, tømrer eller låsesmed med døgnvagt akut.

Før du ringer til elektrikeren, fejlsøg selv

Din el-tavle indeholder sikringer, der beskytter det elektriske system mod overbelastning. Hvis du for eksempel kører flere elektriske apparater på samtid, kan en sikring springe, og strømmen kan blive afbrudt. Afbryd derefter elle enheder og udskift den ødelagte sikring til en ny med samme ampere.

Udskift en gammel sikring sådan

Nulstil din fejlstrømsafbrydere. Har du en ældre gruppetavle, opbygget med såkaldt smeltesikringer, så skal du udskifte den gamle smeltesikring der har sprunget til en ny. Det er nemt at se, hvilken sikring der er gået i stykker. Det er når den lille farveprik har løsnet, sikringen er sprunget. Udskift den ødelagte sikring med en ny, hvis farveprik har samme farve som den der har sprunget.

BEMÆRK! Forsøg aldrig at reparere ødelagte sikringer – det kan føre til overbelastning med brand som følge!

Automatsikringer i nye huse

Bor du i en ny bolig, har din lejlighed sandsynligvis automatsikringer. En automatsikring kan ikke udskiftes, hvis du oplever problemer med dine automatsikringer, så skal du kontakte en autoriseret elektriker.

Fejlstrømafbryderen slår fra

Mange boliger har en fejlstrømsafbryder, som slår fra og afbryder strømmen hvis der er noget galt med det elektriske system. Tag stikket ud af det apparat, du lige har tilsluttet som fik fejlstrømafbryderen at slå fra. Nulstil derefter fejlstrømsafbryderen ved at trykke på knappen, der er faldet ned. Virker det ikke? Kontakt din elektriker for hjælp. Du kan også læse mere her om HPFI-relæ og om de forskellige årsager til hvorfor HPFI-relæ slår fra.