Sådan reducerer du madspild

Pile of food waste

Hvad er madspild, og hvorfor skal vi bekymre os?

Madspild er et globalt problem, der påvirker miljøet, dyrene i fødevaresystemet og mennesker over hele verden. I Danmark er vi især dårlige til handle og lave for meget mad, der havner i skraldespanden.

Vi bør bekymre os om madspild, fordi det koster unødvendige ressourcer i produktion, logistik og afskaffelse. Det spilder også dyrebare naturressourcer som vand, jord og energi.

Så står du og skal have et nyt køkken, så husk også at tænke reduktion af madspild i designet.

Tips til et affaldsfrit køkken

Et affaldsfrit køkken er ikke kun miljøvenligt, men det er også en god måde at spare penge på. En af de absolut nemmeste måder, er at sikre, at man laver mad, man kan lide, og laver rigtige portioner.

Supermarkedet bugner med mulighed for at købe mad i alt for store portioner. Er man eksempelvis single er det svært at finde mad til en dag, uden man skal lave mad til to dage. Så sørg for, at du eller I har en fryser, der er stor nok til, at I kan fryse overskydende madrester, hvis I ikke har lyst til at spise det samme to dage i træk.

Men madspild kan ikke undgås. Køb et blomkål, og du har adskillige hundrede gram, du ikke kommer til at spise. Sørg for at have en stor nok bøtte til madrester. Madresterne kan du smide i jeres egen eller lokal kompost, eller i de små poser, og i de rette containere.

Selv med de bedste intentioner, så producerer vi mere madaffald end forventet. Så sørg for at få installeret en større bøtte end I tror.

Er I ikke kødspisere, og vil undgå madspild, kan det være en idé at få leveret veganske måltidskasser. Der er mange på markedet, men kun én tilbyder vegansk mad uden affald. Bonzos mad er frysetørret eller henkogt. Alt den mad du får med, kan du spise. Der er 0 % madspild, når du bestiller mad hos Bonzo.

Du kan også tænke over det, når du bestiller sund fastfood udefra. Mad udefra er tilbøjeligt til at være mere mad, end man har brug. Inden du tager den første bid, så væn dig til at skære 25 % fra, som du lægger i køleskabet til at supplere din frokost dagen efter. 

Tænk også hvad I kan gøre i haven

Madspild er et stort problem i køkkenet. Det kan være bøvlet at finde tid til at tage opvasken, og det kan også være dyrt. Ved at kompostere er hjemmekokke i stand til at genbruge deres madrester og reducere mængden af affald, de genererer. En kompostbunke er nem at vedligeholde og vil forsyne din have med gratis gødning! Kompostering: Det er en løsning, ikke et spild Kompostering er processen med at nedbryde organisk materiale, såsom blade og madrester, med mikroorganismer som bakterier og svampe ved lave temperaturer i et forsøg på at omdanne det tilbage til plantetilgængelige næringsstoffer.